Rwanda
rwanda_bananenvrouw
Rwanda_fietsbierb

Het land Rwanda

Rwanda, land van 1.000 heuvels, misschien zelfs meer. Het land ligt net ten zuiden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen duurt van half oktober tot begin december en vervolgens de kleinere regens in maart en april. Rwanda land van duizend heuvels, maar ook land van duizend problemen, en duizend oplossingen. 

Geografie van Rwanda

Rwanda is een zeer divers land variërend van de vulkanische bergen in het noorden (tot 4507 meter hoogte) tot de rivieren en verschillende meren, met als meest bekende het Lake Kivu. Rwanda beschikt over 3 parken. Volcanoes National Park waar de berggorilla's leven is het meest bekende park mede door Dian Fossey. Daarnaast is het Nyungwe Forest National Park een waar berg regenwoud met hoogtes variërend tussen de 1600 en 2950 meter.Hier leven 75 soorten zoogdieren met 13 primaten zoals chimpansees, 270 vogel soorten en meer dan 200 boomsoorten.

In de Republiek Rwanda wonen ruim 8 miljoen inwoners waarvan nu meer dan 800.000 in de hoofdstad Kigali. In 1994 zijn naar schatting ruim 3 miljoen inwoners gevlucht door politiek en etnisch geweld maar sindsdien is het grootste deel weer teruggekeerd. De officiële talen zijn het Kinyarwanda (een Bantutaal die verwant is aan het Kirundi, de taal van Burundi), Frans en Engels (met name gesproken door Tutsi's die zijn teruggekeerd uit buurland Uganda en het buitenland).

Rwanda nu

Provincies en hoofdsteden

Province du Nord -  Byumba

Province du Sud - Nyanza

Province de l'Est - Rwamagana

Province de l'Ouest - Karongi

Ville de Kigali -  KigaliNieuwe benamingen van steden

Butare -  Huye

Byumba -  Gicumbi

Cyangugu -  Rusizi

Gikongoro -  Nyamagabe

Gisenyi -  Rubavu

Gitarama -  Muhanga

Kibungo -  Ngoma

Kibuye -  Karongi

Ruhengeri -  Musanze

Over de taal van de Rwandees...   

het Kinyarwanda

Kinyarwanda is een Bantoetaal met ongeveer 12 miljoen sprekers.
Het is de nationale taal van Rwanda, en wordt ook gesproken in het zuiden van Oeganda en het oosten van de Democratische Republiek Congo. Het verwante Kirundi is de nationale taal van het aangrenzende Burundi en verschilt weinig van het Kinyarwanda.

Kigali_primus
Rwandavrouw_kindje

QuRieus?

De Rwandees bijna doorgelicht door Rwandese studenten   ...lees meer

Enkele woordjes van het Nederlands naar het Kinyarwanda   ...lees meer

Rwandese spreekwoorden en gezegden   ...lees meer