voorwoord

Waarom Rwanda?

U zal zich waarschijnlijk de vraag gesteld hebben zoals zoveel andere bezoekers van mijn website:

'Waarom Rwanda' wat zoekt een mens eigenlijk in dat land. Een land dat in de jaren 90 op een nogal pijnlijke manier in het nieuws kwam door de oorlog en de daarop volgende genocide tussen de verschillende bevolkingsgroepen in 1994. Daarna kwam de oorlog in de streek van de grote meren, meer bepaald in het buurland Congo.

Alsof het niet genoeg was kwam er een uitbarsting van de Nyaragongo vulkaan in januari 2002, en mei 2021 bij het grensstadje Goma in Congo, met het gevolg dat Rwanda, meer bepaald Gysenyi weer werd overspoeld door de vluchtelingen deze maal uit Congo.

En ook nu nog komt Rwanda regelmatig in het nieuws door de onlusten aan de Congolese grens.

rwanda_voorlezen
rwanda-batwavrouw

De bezoeken aan Rwanda

Waarom reizen naar Rwanda?

Wel de reden is heel eenvoudig, ik ben zelf geboren in Rwanda, uit een Rwandese moeder en een Belgische vader, dit gedurende de laatste jaren van het koloniale tijd in het toenmalige Ruanda-Urundi in 1950.
Ik verbleef in Save, een pensionaat voor kinderen van gemengde afkomst van 1954 tot 1960. (toen mulâtre, nu gelukkig mesties)

Na 25 jaar ben ik op zoek gegaan naar mijn roots, en op een ongelofelijke manier ben ik dan weer in contact gekomen met mijn biologische moeder - Rwarabuse Rose. In 1987 ben ik haar dan samen met mijn echtgenote en kinderen gaan opzoeken in Rwanda. Het weerzien was hartelijk, maar toch heel moeilijk voor mij, en veel te kort. Jammer genoeg stierf ze dat zelfde jaar en is onze hernieuwde kennismaking niet volledig tot bloei kunnen komen.

Maar ik had weer familie in Rwanda, waaronder twee half boers met kinderen, dus bleven wij in contact en brachten (brengen) hen regelmatig een bezoek. Bij ieder bezoek brachten wij verhalen, foto's en films mee uit het verre Rwanda die wij dan samen met vrienden bekeken.

Wij verwelkomden onze dochter Aline  Nyirabizanwanimana Kinet thuis, bij ons bezoek in Januari 1994. Wij gaven zo een Rwandees meisje een kans.
Enkele maanden later brak de oorlog en de daarop volgende genocide uit, en jammer genoeg werd onze Rwandese familie volledig uit elkaar gerukt. Enkelen werden vermoord,  stierven door ontbering en anderen vluchten naar het buitenland.
In 2002 - 2005 - 2009 - 2011 - 2013 - 2016 - 2022 zijn wij telkenmaal naar Rwanda vertrokken met enkele Tantes en Nonkels, medewerkers en sponsors van onze vereniging.

Ja de Afrika microbe had (heeft) ons lekker te pakken. Ook zij waren heel nieuwsgierig over het land Rwanda en natuurlijk wilden zij ook wat meer weten over de werking van Vriendenkring kinderhulp Rwanda vzw. Breng ook eens een bezoek aan hun facebookpagina voor meer recent nieuws.


U kan ons reisverhalen en indrukken lezen op deze website. Geniet mee en beleef samen met ons van onze reisverhalen. Reisverhalen die ons naar het land van de duizend heuvels brengen, met zijn ongerepte natuur, waar men achter ieder heuvel weer verrast word met een landschap om nooit te vergeten.

Ik hoop dat U er evenveel plezier aan beleefd als de maker van deze site!

(Safari -  Léon) Leopold  KINET (QUINET)     

rwanda_bananerij